Sunday, December 30, 2012

::2012::Dalam Kenangan::

Assalamualaikum wbt.

Salam sejahtera!

Esok hari terakhir untuk tahun 2012. Seperti yang Anis janjikan dalam entry sebelum ini, Anis ingin recap atau mengenang kembali kenangan-kenangan manis yang berlaku sepanjang tahun 2012.

Sesungguhnya, tahun 2012 merupakan tahun yang agak bermakna buat Anis, di mana pada tahun ini Anis telah menjadi seorang yang lebih baik dan lebih matang berbanding tahun-tahun sebelumnya. Buat pengetahuan, pada tahun ini, Anis berusia 23 tahun. Muda lagi... Apa yang istimewa pada tahun ini ialah tarikh lahir Anis membentuk nombor yang menarik iaitu 21.9.12. Anis sangat suka dengan susunan tarikh yang cantik ini!

Pada awal tahun 2012, Anis berada dalam semester kedua-tahun ketiga pengajian di IIUM Kuantan. Seingat Anis, semester itu tidak banyak sangat perkara yang membuatkan hidup Anis bahagia. Biasa-biasa sahaja. Namun, bermula pada bulan 9, Anis telah menjadi pelajar tahun terakhir di IIUM Kuantan. Seniorlah katakan! Itu bermakna, Anis akan grad pada tahun hadapan. Alhamdulilah, bagi Anis, semester inilah yang paling seronok buat Anis! Pelbagai kenangan-kenangan manis yang Anis alami dan akan ceritakan satu persatu selepas ini.

Pertama sekali, Anis bersyukur kerana Anis telah memilih concentration study 'Environmental Health'. Anis tidak menafikan concentration yang lain juga best, tetapi Anis rasa inilah concentration yang paling sesuai untuk Anis. Pada permulaan semester, Anis berharap sangat untuk menjadi cemerlang pada tahun terakhir di IIUM Kuantan untuk kepuasan diri Anis sendiri. Anis merasakan semangat dan harapan Anis semakin membara kerana 'Environmental Health' sangat sesuai dengan jiwa Anis. Anis tak rasa susah dan enjoy sangat belajar tentang environment. Anis yakin, kali ini Anis mampu buat yang terbaik untuk final exam semester ini. InsyaAllah, semoga Allah mempermudahkan urusan Anis!

Kedua, Anis gembira sebab 'best friend' Anis yang juga merupakan roommate Anis, Izzah juga mengambil concentration yang sama. Apa lagi yang lebih bahagia duduk berjauhan dengan keluarga, kalau bukan mempunyai seorang kawan, teman yang boleh diharap, boleh bekerjasama, serta boleh memberikan sokongan sebagai ganti kepada adik-beradik. Anis rasa sangat beruntung berkawan dengan Izzah! Terima kasih, Izzah! Anis mesti rindu kat Izzah nanti, sebab banyak sangat kenangan suka-duka bersama Izzah selama 4 tahun di Kuantan. Antara kejayaan yang paling besar bersama Izzah ialah sewaktu membuat assignment Basic Environmental Laws! Alhamdulilah, gandingan kami berdua membuahkan hasil yang memberangsangkan dan memuaskan! 

Pada tahun ini juga, Anis pergi melawat ke Putrajaya seorang diri, menjadi traveller. Sebelum ini, Anis tak pernah pergi mana-mana seorang diri kecuali jika ingin balik ke hostel daripada rumah atau sebaliknya. Seronok! First time Anis menaiki KLIA Transit. Pengalaman baru yang menarik! Sebenarnya, Anis pergi ke Putrajaya sebab bestfriend Anis masa di MRSM dulu, Atiqah, tinggal di sana. Dialah yang bawa Anis jalan-jalan di sekitar Putrajaya. Semester ini juga Anis dapat berjumpa semula roommate-roommate Anis semasa di CFS, IIUM dahulu. Setelah 4 tahun, baru dapat meluangkan sedikit waktu bersama mereka: Lia, Amy, dan Mima. 

Pada tahun ini juga, Anis menjalani latihan industri ketika short semester pada bulan Jun hingga Ogos. Apa yang seronok ialah, Anis dapat membuat latihan industri di Hospital Temerloh (HOSHAS) yang dekat dengan rumah Anis. Yang paling seronok, kawan-kawan Anis yang rapat dengan Anis iaitu Izzah dan Elyna juga buat praktikal di HOSHAS. Seronok dapat pergi 'kerja' dengan kawan-kawan sendiri. Anis duduk bersama dengan Izzah dan Elyna bersama 2 orang lagi kawan sekelas iaitu Akma dan Anis (eh, jangan konfius-nama sama) walaupun rumah family dekat. Jadi, inilah pertama kali Anis duduk rumah sendiri -- memasak dengan kawan-kawan dan sebagainya. Semasa praktikal di HOSHAS juga, Anis dapat mengenali kawan-kawan daripada IPT yang lain. Anis juga menempuh bulan puasa bersama kawan-kawan serumah. Ada kalanya, kami pergi ke bazar, ada kalanya, kami memasak, dan kadang-kadang kami beli di kafe Hospital. Anis juga dapat berjalan-jalan di Temerloh dan Mentakab bersama mereka. 

Semasa praktikal juga, Izzah pernah datang tidur ke rumah family Anis sebab Izzah orang Perlis, jauh sangat dia nak balik rumah dia. Jadi, dia ikut Anis balik rumah. Waktu itu, kami diberi cuti 4 hari. Best! Dapat tidur sebilik dan sekatil dengan Izzah. Anis kan anak perempuan tunggal, jadi sangat jarang tidur sekatil dengan orang lain. Sekali ada kawan, memang bahagia sangat rasanya! Dapatlah Izzah menikmati masakan Ibu Anis yang paling istimewa iaitu, Gulai Tempoyak Ikan Patin. Elyna, Akma dan Anis (kawan) pun pernah makan ikan patin di rumah Anis. Sedaaap! Kalau tak percaya, jemputlah datang rumah. Tapi, kena beritahu Anis terlebih dahulu, tau! 

Sebagai pelajar tahun akhir, Anis perlu buat Final Year Project (FYP). Anis masih ingat peristiwa semasa Anis dan kawan-kawan perlu memilih supervisor dan tajuk FYP kami. Untuk FYP, Anis kurang berminat untuk membuat eksperimen di dalam makmal sebab Anis kurang mahir. Sebaliknya, Anis lebih berminat untuk melakukan survey atau kajian penduduk. Anis memang suka subjek Epidemiology dan Biostatistics. Salah seorang lecturer yang mahir dalam bidang ini ialah Dr. Nor Azlina A. Rahman. Jadi, Anis memang nak sangat buat FYP dengan beliau. Anis siap buat solat hajat lagi supaya berjaya mendapatkan beliau sebagai supervisor

Pada hari senarai tajuk FYP dikeluarkan, Anis dan kawan-kawan terlewat sedikit pergi ke Kulliyyah. Kami sudah risau jika orang lain sudah memilih tajuk-tajuk dan supervisor-supervisor yang best-best. Ada sesetengah student yang menunggu di hadapan Office Department untuk berebut tajuk FYP sejak awal lagi. Namun, kata orang, takkan lari gunung dikejar! Setibanya kami di Department, Anis lihat sudah ramai kawan-kawan yang berlonggok di hadapan office. Tiba-tiba, seorang lecturer datang dan berkata, "Kamu semua buat apa di sini? Senarai tu ada di sebelah sana." Sebaik mendengar lecturer tersebut berkata demikian, semua orang berlari menuju ke board yang di sebelah sana. Anis bersyukur sangat sebab Anis berada di belakang tadi, tapi bila berpusing, Anis antara yang pertama! Anis terus menuju ke board tersebut dan Anis terus nampak nama Dr. Azlina. Anis membaca senarai tajuk di bawah nama beliau, dan salah satunya ialah denggi. Alhamdulilah! Anis memang sangat berminat dengan denggi. Maka, tanpa lengah sambil bertahan daripada asakan manusia lain di belakang Anis, Anis terus sign di sebelah tajuk tersebut. Anis memang sungguh berpuas hati mendapat supervisor dan tajuk yang Anis suka. Yahoo! 

Pada tahun ini juga, Anis, buat kali pertamanya menang giveaway. Anis tak pernah pun menyertai mana-mana giveaway sebelum ini. Tapi, kali pertama Anis menyertai, tidak sangka Anis berjaya. Memang bersyukur, sebab tahun ini Anis banyak kali bernasib baik. Alhamdulilah, bersyukur sangat atas segala nikmat yang Allah beri. ^_^

Buat pertama kalinya juga dalam hidup Anis, Anis bermekap! Anis sendiri macam tak percaya. Tetapi, Anis memang teringin sangat untuk melihat muka Anis setelah dimekapkan. Hihi. Jurumekap Anis ialah Ika, kawan sekelas Anis. Mula-mula Anis tengok cermin lepas mekap, Anis tak kenal muka sendiri. Tapi, Anis berpuas hati sebab Ika memang pandai mekapkan. Anis rasa keyakinan diri Anis lebih tinggi selepas itu. Mungkin Anis ingin belajar untuk bermekap selepas ini dengan niat untuk kelihatan lebih matang, menarik dan berkeyakinan. Namun, Anis masih tidak berminat dengan mekap yang tebal dan melampau. Cukuplah sekadar yang natural dan sederhana. =)

Tahun 2012, Anis rasa Anis telah menjadi seorang yang lebih yakin dengan diri sendiri. Anis sentiasa mahu menjadi lebih baik. Anis ingin menjadi seorang yang berjaya, bukan sahaja di dunia, bahkan juga di akhirat kelak. Anis ingin menyeimbangkan usaha Anis untuk dunia dan akhirat. InsyaAllah!

Azam tahun 2013 Anis sudah semestinya untuk menjadi wanita yang lebih baik dan berjaya. Anis berharap, Anis akan grad dengan cemerlang. Anis juga ingin menghasilkan thesis yang terbaik! Anis ingin menyiapkan FYP Anis pada masanya. Anis juga berharap akan bertemu dengan jejaka budiman yang sudi menerima Anis seadanya. Anis ingin menjadi seorang isteri dan ibu yang solehah. InsyaAllah, mudah-mudahan Allah mempermudahkan... =) 

p/s: Blog ini juga adalah sesuatu yang istimewa berlaku pada tahun ini. Diari Anis telah mula ditulis sejak 31 Julai 2012! Syukur, Alhamdulilah! 

Jumpa lagi tahun hadapan! InsyaAllah... ^_^

Saturday, December 29, 2012

Masya Allah

Assalamualaikum wbt.

Selamat petang!

Hari ini, Anis ingin berkongsi mengenai makna dan penggunaan istilah atau perkataan bahasa Arab iaitu "InsyaAllah" dan "MasyaAllah".

Baru-baru ini, Anis mencari maksud perkataan "MasyaAllah" di Internet. Anis jumpa maksud dan penggunaan perkataan "MasyaAllah" yang dikatakan tidak betul penggunaannya di kalangan masyarakat Melayu. Kebanyakan orang akan mengucapkan "MasyaAllah" jika ada sesuatu perkara yang kurang menyenangkan berlaku. 

Bagi Anis, tidak ada salahnya jika ucapan "MasyaAllah" juga disebut apabila ditimpa kemalangan atau menerima berita yang tidak baik. Sebab, setiap perkara yang berlaku dalam dunia ini berlaku hanyalah dengan ketentuan dan keinginan Allah.

Di sesetengah blog, ada mengatakan maksud "MasyaAllah" ialah Allah Yang Maha Agung. Anis tidak pasti sama ada betul atau tidak maksud itu. Tetapi, Anis ada berasa sedikit ragu-ragu. Wallahu'alam. Mungkin ada sesiapa yang lebih arif berbahasa Arab boleh berkongsi maksud sebenar "MasyaAllah" jika ditranslate ke Bahasa Melayu. 

Tetapi, hari ini Anis telah mendapat suatu ilham untuk membaca tafsir Al-Quran. Subhannallah, Alhamdulilah, syukur...Anis terjumpa beberapa ayat yang memberikan lebih kefahaman kepada Anis tentang maksud dan penggunaan "InsyaAllah" dan "MasyaAllah". 

Maksud dan penggunaan "InsyaAllah" dan "MasyaAllah" telah difirmankan Allah dalam Surah Al-Kahfi.
Ayat 23: Dan janganlah sekali-kali engkau mengatakan terhadap sesuatu, "Aku pasti melakukan itu besok pagi"
Ayat 24: kecuali (dengan mengatakan), "InsyaAllah". Dan ingatlah kepada Tuhanmu apabila engkau lupa dan katakanlah, "Mudah-mudahan Tuhanku akan memberiku petunjuk kepadaku agar aku yang lebih dekat (kebenarannya) daripada ini." 
Menurut riwayat, ada beberapa orang Quraisy bertanya kepada Nabi Muhammad SAW tentang roh, kisah Ashabul Kahfi (penghuni gua) dan kisah Zulkarnain lalu baginda menjawab, datanglah esok pagi kepadaku agar aku ceritakan kepadamu. Dan baginda tidak mengucapkan "InsyaAllah" (yang bermaksud jika Allah mengkehendaki). Tetapi sampai keesokkan harinya, wahyu terlambat datang untuk menceritakan hal-hal tersebut dan Nabi tak dapat menjawabnya. Maka, turunlah ayat 23-24 Surah Al-Kahfi, sebagai pelajaran kepada Nabi; Allah mengingatkan bilamana Nabi lupa meyebut "InsyaAllah", haruslah segera menyebutkannya kemudian.

Justeru, apa yang Anis faham daripada 2 ayat ini, kita perlu mengucapkan "InsyaAllah" yang bermaksud 'jika Allah mengkehendaki', apabila kita ingin membuat satu perancangan. Ini disebabkan kita sebagai manusia hanya merancang, tetapi Allahlah yang akan menentukan. Perancangan yang kita buat hanya akan menjadi apabila Allah mengkehendaki perkara itu terjadi. 
Ayat 39: Dan mengapa ketika engkau memasuki kebunmu, engkau tidak mengucapkan "MasyaAllah, La quwwata illa billah" (Sungguh, atas kehendak Allah, semua ini terwujud, tidak ada kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah), sekalipun engkau anggap harta dan keturunanku lebih sedikit daripadamu.
Bagi perkataan "MasyaAllah" pula, apa yang Anis faham ialah, seandainya kita dikurniakan sesuatu nikmat, keistimewaan atau kebesaran, kita perlu mengakui bahawa segala yang kita perolehi itu adalah atas kehendak Allah. Tanpa pertolonganNya, kita tidak akan mampu untuk memiliki apa-apa pun. Maka, kita perlu mengucapkan "MasyaAllah" selain bersyukur kepada Allah dengan mengucapkan "Alhamdulilah". 

Oleh itu, jelaslah di sini, perkataan "MasyaAllah" tidak sesuai diucapkan tatkala kita melihat sesuatu perbuatan yang buruk.  Sebaliknya, ucapan itu perlu digantikan dengan "Astaghfirullah" atau "Nau'zubillah". Hal ini kerana perkataan "MasyaAllah" adalah suatu ucapan yang memuji Allah. Sungguh tidak wajarlah kita mengaitkan perbuatan yang buruk itu dengan Allah Yang Maha Suci. Namun, apabila berlaku bencana atau kemalangan yang kita tidak mampu elak, tidak salah untuk mengucapkan "MasyaAllah", yang bermaksud segala kejadian itu berlaku hanyalah dengan kekuatan dan kehendak Allah. 

Wallahu'alam. 


Monday, December 17, 2012

Semester Paling Manis

Assalamualaikum.

Alhamdulilah, syukur Alhamdulilah!

Nak tahu tak? Sem ini cuma tinggal beberapa minggu saja lagi. Anis akan mula menduduki peperiksaan akhir untuk semester ini bermula hari Khamis, 28 Disember 2012 dan akan berakhir pada 6 Januari 2013! 

Akhirnya, sudah hampir ke penghujung semester ini. Dengan sukacitanya Anis ingin mengumumkan bahawa inilah semester yang paling membahagiakan bagi Anis sepanjang bergelar seorang mahasiswi di UIAM. Sungguh banyak kenangan manis yang Anis alami, sama ada secara peribadi, bersama keluarga atau bersama kawan-kawan. Sungguh indah! <3 Berat hati Anis ingin meninggalkan semester ini. Anis akan pastikan tahun depan, 2013 adalah tahun yang lebih bermakna untuk diri Anis!

Apa kata kalau Anis recap semula segala pengalaman manis yang Anis alami sepanjang semester ini? Menarik, kan!

Tetapi, sekarang bukanlah masa yang sesuai. Anis janji Anis akan post satu entry tentang kenangan manis Anis sepanjang semester I tahun terakhir Anis di UIA Kuantan sebelum Anis exam final. InsyaAllah...

Thursday, December 06, 2012

IKOD 2012

Assalamualaikum wbt.
Sejak akhir-akhir ini, semakin busy dengan kehidupan sebagai seorang student. Banyak perkara yang perlu diselesaikan. 
As a final year student, Final Year Project tak boleh diletak tepi. Anis pun baru sedar yang hanya ada beberapa bulan lagi yang tinggal before thesis submission. Hopefully, Anis akan berjaya siapkan projek as soon as possible. InsyaAllah. Lebih kurang sebulan lagi, final exam akan menjelang tiba. Kali ini, Anis mesti prepare for the exam earlier. Yes, Anis memang nak score final exam sem ni dan sem depan. Anis ada target yang mesti Anis capai. Kalau Anis tak capai target tu, tak ada maknanya Anis grad tahun depan. Anis mahu grad dengan seribu erti dan sejuta kegembiraan. Anis nak tengok Ibu dan Abah Anis gembira melihat Anis menerima segulung ijazah. Anis takkan sia-siakan harapan dan pengorbanan Abah dan Ibu selama ini. TAKKAN!

Back to the main topic, tajuk post ni IKOD 2012, kan? IKOD tu stand for IIUM Kuantan Open Day (Hari Terbuka UIA Kuantan). Malam ini, ada opening ceremony. Ada celebrity talk yang bertemakan U-TURN: Jalan Menuju Kebahagiaan. Tetamu yang special malam ini bagi Anis ialah Yatt Hamzah dan Matluthfi. Anis minat juga la dengan dua orang hamba Allah ini. InsyaAllah, grand opening ni mesti best, tapi Anis ada kelas malam ini. Harap kelas akan habis awal dan dapat juga pergi opening ni. InsyaAllah. Anis juga dengan besar hati ingin menjemput kawan-kawan, saudara-mara serta semua warga Kuantan untuk datang ke UIA Kuantan bagi memeriahkan lagi aktiviti-aktiviti yang dijalankan. Jomlah datang ke opening ceremony dan talk malam ni! 





Anis juga menjadi seorang AJK untuk salah satu program IKOD iaitu Interkulliyyah Quiz IIUM Kuantan. Program ini khusus untuk pelajar-pelajar UIA sahaja. Tetapi, kalau ada sesiapa yang berminat nak menonton, boleh juga datang ke Classroom 1, One-stop Student Center (OSC) pada jam 5 petang untuk hari ini dan esok (6 & 7 hb). Kalau nak tonton pusingan akhir, jemputlah datang ke OCD Square pada 8 hb. Kuiz akan bermula pada jam 9 pagi. Bolehlah kalau berminat nak tengok sejauh dan sedalam mana pengetahuan am student UIA. Mungkin dapat menambah pengetahuan am diri sendiri. InsyaAllah.  

Jom ke IKOD! 

Monday, December 03, 2012

FOCUS!

Assalamualaikum wbt.

Good morning! This is a quick post..

I want to focus on my Final Year Project starting from now. I know, I have wasted some time having fun and enjoying my time, to be happy. But, now I have to get back to my focus. This is what I want to do, for myself, and especially for my parents and my younger brothers. I only have several months left to be called as an IIUM Kuantan undergraduate, and I want to graduate next year in October, InsyaAllah. I want to write a good thesis, running a good project, and score my best in all examinations. I believe I can do it, because I really want to! Nothing can stop me...believe me!

Wish me all the best! Amin...

Thursday, November 29, 2012

*wink*

Assalamualaikum.

Good morning, everybody! (^_^)

Today, I would like to share something which is very special! As I mentioned earlier, I will graduate from my university next year, InsyaAllah. And, last 2 days, I got an invitation card to the Annual Grand Dinner SCIENCESS 2012. It is especially held by my juniors to celebrate the graduating students (we, the seniors). At first, I don't have any intention to go because I don't want to think about the dress to wear to the occasion. But, some of my friends want to and I also think that this is the only chance to have a "Grand Dinner" with my friends... 

Then, suddenly, I saw this in Facebook.... A Sharing is Caring Giveaway by Muslimah Shoppers!!! 

Just share this picture and stand a chance to win any 3pcs maxi dress of YOUR CHOICE in our Ready Stock Maxi Dress album for FREE.

AWESOME!!!! I found that the dresses look so great & gorgeous.... It is suitable for Muslimah who still want to look trendy without uncovering their aurah! 

To join this so-called "contest", I just have to share this to the world. I really put some effort on this because I really have a heart to win!  I really like the middle one, 1954. If I have that one, I will surely go to the dinner... *wink*

p/s: I hope, the admin of Muslimah Shoppers will consider me as a winner....I like that 1954!! I only want that lovely one....hehe ;) 

Thursday, November 22, 2012

Riadah ~ Aerobics

Assalamualaikum.

Alhamdulilah, Anis rasa lebih segar petang ni setelah bersenam erobik atau lebih dikenali dengan senam robik. Anis rasa kepala Anis ringan sangat. Badan pun ringan. Sebenarnya, Anis tak berapa sihat sejak semalam. Sebelum pergi erobik tadi, Anis rasa pening kepala sangat-sangat sebenarnya. Tapi, Anis nak pergi juga senam robik ni, sebab memang dah minat. Tak boleh nak kata apalah kan. Nak seribu daya... Hasilnya, dah hilang dah pening kepala... (^_^) 

Sebenarnya, memang Anis minat sangat dengan senam robik ni. Sebab, sambil kita dengar lagu, kita boleh gerak-gerakkan badan kita. Lemak-lemak di celah-celah perut, peha dan lengan pun terbakar dengan gembiranya! Berbanding berjoging, Anis lebih prefer untuk bererobik. Kalau joging, Anis cepat 'hilang nafas'.. Baru berapa meter, Anis dah termengah-mengah. Kalau senam robik, Anis rasa enjoy sangat!! Lagipun, Anis ni memang suka sangat dengan lagu dan muzik sebenarnya. Jadi, tak adalah sia-sia sangat kalau Anis dengar lagu sambil bererobik, kan? Ada manfaat pada tubuh badan Anis. Selain itu, sebenarnya minat Anis juga ialah menari. Jadi, sebagai alternatif mengikuti kelas-kelas tarian yang mempunyai certain limitation untuk Anis join, Anis memilih senam robik sebab step-step senaman tu macam tarian juga. Yalah, setiap step kan mesti ikut irama dan rentak lagu yang dimainkan...

So, entry ni bertujuan untuk Anis share keseronokan Anis sebab MRC (wakil student) di Mahallah (kolej) yang Anis menetap di IIUM Kuantan ni, organize kelas senam robik ni FREE setiap hari Selasa dan Khamis. Siap bagi merit lagi! I like!! Sebenarnya, since last semester lagi kelas ni dah bermula. Anis memang tak miss la kan setiap kelas yang dibuat unless memang ada perkara penting yang clash dengan kelas tu yang Anis tak boleh nak elak. Tambahan pula, venue dorang buat kelas erobik ni sebelah je dengan blok Anis. So, Anis memang rajinlah nak pergi even tak ada geng sekalipun. 


Jomlah join kawan-kawan !! 

Kelebihan kelas Aerobics yang dianjurkan oleh MRC ni juga ialah ianya bersifat tertutup dan setiap peserta adalah perempuan. Therefore,  tak kisahlah Anis nak lompat-lompat ke, golek-golek ke, carefree sangat-sangatlah jadinya. Kalau ikutkan Anis ni memang pemalu. Kalau depan orang, nak gerak sikit pun malu sangat dah rasanya. Tapi, dalam kelas erobik ni tak perlu nak risau apa-apa. Oh, jangan salah faham! Dalam kelas Aerobics kitorang, semua orang still pakai tudung dan baju berlengan panjang. Even sama-sama perempuan, tapi adab masih kena jaga. Step-step pun tak adalah yang gedik-gedik sangat...

Kesimpulannya di sini, Anis bersyukur sebab Anis dapat melakukan riadah yang paling Anis gemari di IIUM Kuantan ni. Kalau tak, memang bertambah-tambahlah lemak-lemak badan Anis ni. Sebelum ni, Anis risau juga sebab Anis tak minat sangat nak main games macam badminton, ping-pong, basketball etc. sebab Anis memang tak terror main games. Nanti, orang bosan main dengan Anis. Since sekolah rendah pun, tak ada sukan pun yang Anis terror (disebabkan masalah kesihatan) sampai nak jadi wakil apa-apa.  Kalau nak pergi joging pula, nanti penat, termengah-mengah. Lagipun, joging kena teman, baru rasa selamat. Tempat nak pergi joging pun jauh sikit. So, aerobics ialah pilihan yang terbaik sangat yang kena dengan cita rasa Anis. Yeay!! 

Monday, November 19, 2012

Cuti-Cuti Part II


Setelah menghabiskan masa selama 2 hari di Putrajaya, Anis bertolak pulang ke Kuantan dengan menaiki bas Transnasional dari Putrajaya. Tiket bas bernilai RM 26.00. Sebelum bertolak ke Gombak lagi, Anis dah minta tolong Atiqah carikan tiket sebab risau tak ada tiket nak balik. Maklumlah, musim cuti sekolah. Tambahan pula, perayaan Deepavali yang bakal menjelang pada 13 Nov. Pada mulanya, Anis suruh Atiqah cari tiket ke Temerloh sebab Anis bercadang nak balik ke Temerloh dulu. Kemudian, baru Anis akan balik ke Kuantan sebab hari Rabu Anis ada kelas. Lagipun, Anis dah lama tak naik bas seorang diri jauh-jauh sejak kejadian accident yang lalu. Anis risau, kalau-kalau Anis masih trauma. Tetapi, tidak ada bas ekpress yang menuju ke Temerloh. Yang ada, hanyalah ke Kuantan. Jadi, Anis menekadkan hati dan meminta Atiqah membeli tiket bas ke Kuantan. 

Semasa di Putrajaya, tidak ramai yang menaiki bas tersebut. Hanya 5 orang penumpang sahaja. Kemudian, bas berhenti di Puchong untuk mengambil beberapa orang penumpang dan meneruskan perjalanan. Lebih kurang sejam kemudian, bas tiba di sebuah tempat yang tidak asing bagi Anis. Tempat yang Anis rindui. Perhentian bas Pekeliling. Dulu, masa Anis belajar di CFS IIUM, di sinilah tempatnya Anis akan sampai dari Temerloh. Kemudian, dari perhentian ini, Anis akan menaiki Monorel ke KL Central. Dari KL Central, Anis akan menaiki bas RapidKL ke CFS. Sungguh rindu kenangan kehidupan di sini. 




Bas berhenti hampir setengah jam di Pekeliling. Anis turun sekejap untuk membeli air Revive dan buah jambu batu. Dahaga dan agak lapar. Lagipun, sengaja nak memijak kaki di Pekeliling. Huhu. Di Pekeliling, ramai penumpang yang naik dan memenuhi bas. Perjalanan diteruskan ke Kuantan. Sepanjang perjalanan di sekitar Kuala Lumpur, Anis sempat lagi snap beberapa kali. Hehe. 

..dua menara..
Anis tiba di Kuantan lebih kurang jam 7 malam. Anis minta tolong kawan Anis yang dah lama Anis berkawan dengan dia sejak dari zaman CFS untuk menjemput Anis di Terminal Makmur, Kuantan. Nama dia Elyna. Kebetulan dia nak keluar dinner dengan seorang lagi kawan yang bernama Akma. Elyna ajak makan di Sara Thai Kitchen. 

Keesokkannya, 12 Nov, Anis keluar dinner pula bersama ex-roommates yang sama-sama study di IIUM Kuantan. Tetapi, selama 4 tahun ini, inilah kali pertama kitorang dapat menghabiskan masa bersama-sama. Kitorang mengambil keputusan untuk makan di Sara Thai Kitchen. Walaupun Anis baru je makan di Sara Thai semalam, tapi Anis tak kisah sebab makanan di Sara Thai memang sedap. Menu istimewa kitorang malam tu ialah ikan siakap stim halia. 

Nisa~Mima~Amy~Asilah
Balik-balik dari keluar makan, Anis bergegas pula ke meeting 'Interkulliyah Quiz' yang bakal diadakan di UIA Kuantan 3 minggu lagi sempena IIUM Kuantan Open Day (IKOD). Rupa-rupanya, Anis dilantik sebagai Treasurer untuk program tersebut. 

Pada hari Selasa, 13 Nov, Anis tak ada apa-apa aktiviti. Cuma duduk di bilik. Ibu call, tanya sama ada Anis balik ke tak. Bila Anis fikir-fikir, Anis membuat keputusan untuk tidak jadi balik sebab Anis rasa Anis ada banyak perkara yang perlu dilakukan di Kuantan ini. Pada malam itu pula, Anis ada meeting IAB SCIENCESS untuk program sempena Maal Hijrah.  

Pada 14 Nov, Anis ada kelas pada waktu pagi. Pada waktu petang, Anis mempunyai appointment dengan Kak Aimi, final year student dentistry untuk scaling gigi. Selesai scaling, gigi Anis terasa lebih bersih. Tiada lagi hitam-hitam pada gigi. Senyuman pun terasa lebih menawan. Huhu. Menurut Kak Aimi, appointment Anis seterusnya ialah 2 minggu lagi.  

Tiba-tiba, petang tu, Anis terasa nak berjoging. Anis pun mengajak Amy, ex-roomate Anis, untuk pergi berjoging ke Taman Tasik Bandar Kuantan. Macam-macam cerita dapat berkongsi dengan Amy petang tu. Sebenarnya, Anis memang suka sangat spend masa macam tu pada waktu petang dengan kawan-kawan. Sambil jalan-jalan, kita boleh borak-borak. Tapi, sekarang di Kuantan, Anis sangat jarang dapat buat macam tu sebab kekangan masa dan tak ramai kawan Anis yang berminat untuk berjalan-jalan di tasik pada waktu petang. Jadi, petang tu, Anis sangat seronoklah! Thanks to Amy! 

Anis tak lupa assignment film review movie 'An Inconvenient Truth' yang ditonton di IIUM Gombak Jumaat lalu. Jadi, Anis mula menyiapkan assignment itu sebab kena hantar pada hari Jumaat. Selain itu, Anis juga diamanahkan oleh Program Manager untuk program Bowling Tournament untuk menghantar proposal program tersebut selewat-lewatnya pada hari Jumaat.  

Anis nak share juga satu kisah. Kata orang, alat teknologi atau gajet akan merajuk kalau kita sebut nak tukar dengan yang baru. Anis adalah post di Facebook untuk minta pandangan orang tentang handphone Nokia 500 yang Anis rasa macam berminat nak pakai. Tak pasal-pasal, handphone yang Anis pakai sekarang buat hal. Geramnya rasa! Anis pun dah jadi dalam dilema untuk menukar handphone. Anis pun delete post berkenaan dan mula survey smartphone yang lain. Anis pun dah ajak adik Anis untuk keluar esok harinya untuk membeli handphone baru. 

Anis dan adik Anis ke Kuantan Parade. Tetapi, Anis dah bertukar fikiran. Anis tak survey Nokia 500 tapi Nokia Asha 311. Anis lebih berminat dengan Nokia Asha 311 sebab harganya lebih murah. Yalah, duit Anis bukannya banyak sangat. Di website Nokia, harga Nokia Asha 311 tu RM419. Adik Anis membantu Anis, dan harga yang paling murah kami dapat ialah RM360. Tapi, Anis masih rasa ragu-ragu sebab tahun depan, ada rebat untuk beli smartphone, kan? Jadi, adik Anis pun bagi cadangan. Anis jangan beli lagi dan tunggu sampai handphone yang Anis pakai sekarang betul-betul tak boleh guna. Anis pun setuju, Anis kata pada adik Anis, kita tunggu, kalau handphone ni rosak, kita terus beli Nokia Asha 311 dengan harga RM360. Apa lagi, tak jadi beli handphone, Anis shopping handbag dan blouse. Huhu. 

Tengahari tu pula, Anis dapat idea untuk singgah ke rumah bapa saudara kami di Gebeng. Alhamdulilah, mereka sekeluarga ada di rumah. Sebenarnya, Anis memang dah lama sangat tak jumpa mereka. Jadi, sengajalah pergi rumah mereka untuk berziarah dan bersembang. Lama juga duduk di rumah mereka, sampai petang. Sempat lagi tengok cerita 'Mann' di TV3.

Hari Ahad, iaitu semalam, Anis membuat soalan questionnaire untuk FYP Anis. Setelah bercuti seminggu, barulah ada peluang untuk buat FYP. Hehe. Alhamdulilah, dah siap semua soalan, cuma ada sedikit lagi bahagian yang belum siap. 

Afterall, Anis rasa sungguh gembira selama seminggu ini. Anis rasa hidup Anis sangat bermakna seminggu ini. Dapat pergi jalan-jalan, makan-makan dan dapat jumpa semua roommate-roommate semasa di PJ dulu. Alhamdulilah! 


p/s: Handphone Anis baik-baik saja lepas Anis tak jadi beli handphone baru. =P 


Cuti-Cuti Part I

Assalamualaikum..

Hari ini, berakhirlah sudah cuti Anis selama seminggu. Sebenarnya, Anis bukanlah cuti direct pun seminggu ini. Hari Isnin, Rabu dan Jumaat yang lepas, Anis tak cuti pun, cuma tak ada kelas je pada hari Isnin dan Jumaat. So, kali ini Anis akan ceritakan aktiviti-aktiviti Anis sepanjang seminggu yang lalu. Are you ready?

Seperti yang Anis ceritakan dalam entry sebelum ini, Anis habis exam mid-sem pada 7 Nov yang lalu. Pada 9 Nov, Anis ada kelas macam biasa rasanya. Selesai kelas, Anis keluar dengan kawan Anis, Aidura ke Megamall, Kuantan. Tujuan keluar pada petang Khamis itu ialah sebab temankan Aidura tengok movie. Tajuk movie tu ialah "Silent Hill". Kalau adik-adik Anis tahu Anis tengok movie ni, mesti dorang jealous sebab dorang pun minat sangat dengan cerita "Silent Hill" ni. Untuk pengetahuan, kitorang lambat sikit masuk movie, movie start pukul 2.45pm. Tapi, pukul 3 pun, kitorang baru nak beli tiket. Tapi, oklah...cerita baru start! Best juga ceritanya, tapi Anis memang tak berapa minat tengok cerita seram suspens ni. Bila part yang ada makhluk hodoh tu, Anis kecikkan mata Anis. Tak sanggup nak tengok! Tengok sikit-sikit je. Huhu. 

Sebenarnya, Anis nak keluar sangat-sangat ke Megamall sebab Anis ada 3 agenda penting untuk dilaksanakan! Pertama, Anis nak cari bedak kompak Anis. Dari hari Isnin, Anis tak sapu bedak pada muka sebab bedak dah habis. Tak tahulah orang lain perasan ke tak. Anis pakai bedak apa, nak tau? Anis pakai Johnsons' Face Powder-White. Anis memang suka sangat pakai bedak ni, sebab sesuai dengan kulit muka Anis. Kedua, Anis nak cari beg yang sesuai untuk Anis travel. Akhirnya, Anis jumpa juga beg yang comel untuk Anis. Happy! Ketiga, yang Anis hampir-hampir lupa ialah menggantikan bateri jam tangan Anis. Yalah, nanti susah kalau pakai jam tangan yang tak berfungsi. So, petang itu terlaksanalah segala hajat Anis. 


Inilah beg travel yang dicari....comel tak?

Tetapi, Anis ada hajat yang lebih besar. Cuti yang mendatang ni, Anis berhajat untuk pergi bercuti. Entahlah, Anis pun tak tahu nak cakap bercuti ke apa, tapi Anis rasa lebih kepada membawa diri. Sebenarnya, pada hari Jumaat, 9 Nov, kelas Environment Anis kena pergi ke IIUM Main Campus, Gombak. Lecturer kitorang yang suruh datang sebab dia nak buat aktiviti untuk kitorang bersama student Law. Pada mulanya, ingatkan nak bertolak naik bas UIA malam Khamis, tapi nasiblah tak jadi, sebab Anis rasa penat sangat balik dari Megamall petang tu. Tapi, Anis dan kawan-kawan Anis perlu bertolak ke Gombak jam 4 pagi hari Jumaat menaiki kereta sendiri. 

Pagi Jumaat tu, Anis dan Izzah (roommate) bangun lebih kurang pukul 3 pagi untuk bersiap-siap ke Gombak. Kitorang berkonvoi 5 buah kereta. Kami bertolak pukul 4 pagi. Alhamdulilah, perjalanan kami selamat dan selamat sampai di Gombak jam 8 pagi. Kami berhenti sekejap di R&R Temerloh untuk solat subuh dan mengalas perut. Aktiviti di Gombak pada hari itu ialah 1 jam kelas dengan lecturer, Dr Maizatun. Kemudian, kitorang digroupkan dengan students Law untuk menyiapkan tugasan yang diberikan oleh Dr. Maizatun. Pada waktu petang, kitorang tonton movie yang bertajuk 'An Inconvenient Truth' yang menceritakan tentang masalah global warming. Menarik movie ni! Korang pun boleh cari dan download. Lepas itu, tonton sendiri. Movie ni Anis kena buat review pula, tapi kena hantar a week after. 




Malam tu, Dr. Maizatun jemput pula kitorang dinner di rumah beliau. Kitorang semua excited! Rumah beliau memang sangat luas dan selesa. Untungnya!. Menjadi inspirasi pula untuk memiliki rumah seumpama itu. Sangat kagum! 


..my Environmental Health friends..


Selain rumah, masakan pun sedap-sedap. Lagi-lagi baked macaroni. Hmm.. Anis ni, bukan jenis yang makan sangat makanan ala-ala western ni, tapi memang sedaplah. Tapi, Anis tak mampu nak makan banyak. Tak tambah pun, makan sikit je.



The best baked macaroni I've ever tasted!!

Balik dari rumah lecturer, Anis kembali semula ke IIUM Gombak. Anis bermalam di bilik ex-roommate Anis masa di CFS IIUM, PJ. Nama dia Azalia. Sejak berpisah di CFS, inilah kali pertama Anis bertemu lagi dengan dia. Alhamdulilah, Anis gembira sangat dapat berjumpa dia. Dulu, Anis ingat lagi yang Anis dan Lia selalu pergi talk (ceramah) sama-sama. Alhamdulilah, ukhuwah tu masih bertahan sehingga ke hari ini! Semoga Allah sentiasa memimpin kami. Amin.

Hari Sabtu, Anis menuju ke Putrajaya. Sebenarnya, Anis memang dah lama bercadang nak berjalan ke KL. Alhamdulilah, disebabkan trip ini, Anis tiba di KL. Kemudian, Anis juga teringin ke Putrajaya. Disebabkan ada trip ke Gombak, Anis pun membuat plan untuk pergi ke Putrajaya. Kawan baik Anis masa MRSM, Atiqah tinggal di Putrajaya. Anis pun tak sangka, ibu dan abah membenarkan Anis pergi ke Putrajaya seorang diri. Alhamdulilah, syukur diberikan kepercayaan. 

Anis ke KL Central menaiki LRT dari Gombak bersama dengan Hidayah a.k.a Doyok, kawan Anis sejak MRSM sampailah sekarang, sama kelas. Asalnya, Anis sepatutnya berseorangan saja. Syukur sekali lagi, sebab tiba-tiba Allah bagi teman. Semalam dah lewat balik dari rumah lecturer, jadi Doyok join Anis bermalam di bilik Azalia. Dia pun nak pergi KL Central, sebab nak pergi rumah kakak dia. Kemudian, kitorang berpisah di KL Central. Dia pergi menaiki Komuter manakala Anis menaiki ERL @ KLIA Transit untuk ke Putrajaya. 

Pengalaman pertama Anis menaiki ERL. Atiqah kata, ERL ni laju tapi mahal sikit. Tiket ke Putrajaya RM9.50 untuk seorang dewasa. Bagi Anis, oklah.. Tak adalah mahal sangat. Masa tiba di platform, Anis nampaklah ERL tu. Tapi, pintu dia semua tertutup. Dalam ERL tu, dah ada orang. Anis keliru juga, boleh masuk lagi ke tak ni? Sebab, Anis baca, ERL ni akan bertolak 5 minit lagi. Anis pun menuju ke ERL tersebut dan memilih gerabak yang kurang orang. Agak teragak-agak, macam mana nak masuk ni? Tiba-tiba, ada seorang pak cik tegur. Rasanya dia bekerja dengan ERL ni, sebab dia pakai uniform. Mungkin dia nampak Anis macam terpinga-pinga. Huhu. Anis pun jawab ringkas, "Nak masuk". Dia pun, menekan butang pada pintu untuk Anis. Pintu pun terbuka. Barulah Anis tahu, pintu ERL ni self-service. Masuk je dalam ERL, Anis terus keluarkan kamera dan mengambil gambar. Excited, first time naik ERL!! 










Kurang daripada setengah jam, Anis sampai di Putrajaya. 
Atiqah bawa Anis berjalan-jalan di sekitar Putrajaya. 






..Destinasi Idaman: Pullman Putrajaya Lakeside..
Antara banyak tempat di Putrajaya, Anis paling suka pergi Pullman Putrajaya Lakeside. Sangat cantik sebab reka cipta bangunannya berunsur tradisional. Anis terus berangan nak menetap di Pullman satu hari nanti. Best juga kalau ada lelaki budiman (bakal suami) yang sudi nak bawa Anis masuk resort ini nanti. Hehehe. 


Thursday, November 08, 2012

MID TERM 7

Assalamualaikum.


Tonight, I will write about my mid term examination which has started on last week, 30th October 2012 and finished today, 7th November 2012 at 9.45 pm. Alhamdulilah. Overall, Anis rasa okaylah Anis menjawab exam kali ini. Tak adalah rasa macam failure sangat even some paper, Anis langsung tak expect soalan yang lecturer tanya. 

Anis paling puas hati jawab exam Basic Environmental Laws sebab Anis yakin dengan semua jawapan yang Anis beri. Walaubagaimanapun, Anis agak kesuntukkan masa untuk menjawab 3 soalan esei dalam masa 1 jam 30 minit. Anis ambil masa lebih kurang 15 minit untuk memilih 3 daripada 5 soalan yang Anis ingin jawab dan untuk merangka jawapan Anis. Anis tahu apa yang nak ditulis tetapi masa kurang mencukupi untuk Anis merancang penulisan Anis dengan teratur. Hanya untuk soalan pertama Anis boleh jawab dengan teratur. Bagi soalan kedua dan ketiga, Anis terpaksa menulis apa-apa sahaja yang terlintas di dalam fikiran Anis. Tulisan pun menjadi cakar ayam. Anis target markah yang baik untuk exam Law sebab Anis dah buat yang terbaik, tetapi Anis risau sebab untuk soalan terakhir, Anis tak dapat berikan jawapan sepenuhnya disebabkan masa tak mencukupi. Soalan-soalan yang keluar antaranya ialah:
  • Definisi "inland water" dan tindakan-tindakan yang akan menyebabkan seseorang melakukan kesalahan dengan membuat atau menyebabkan pencemaran ke dalam "inland water" berdasarkan Seksyen 25 dalam Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974.
  • Aspek environment dalam Rancangan Malaysia Ke-10.
  • Nasihat kepada pemaju perumahan untuk melakukan pencemaran ke dalam loji kumbahan dan sistem perlesenan untuk loji kumbahan. (Seksyen 21 Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 & Environmental Quality (Sewage) Regulations 2009)
  • Definisi "acceptable condition" dan perbezaan antara Standard A dan Standard B untuk Contravention Licence.   
Untuk exam Environmental Microbiology, Anis sudah membaca semua nota dan bersedia tetapi soalan yang diberi agak mencabar walaupun nampak mudah. Anis diberi soalan single choice answer (objective) dan true or false answer. Ada beberapa soalan yang Anis terkeliru dan beri jawapan yang salah. Kemudian, ada satu nota yang Anis kurang beri tumpuan untuk study sebab lecturer tak beri tumpuan semasa dalam kelas. Agak kurang berusaha, maka tak dapat jawab sangat bahagian true or false yang banyak tanya pasal topik dalam nota yang Anis kurang tumpukan perhatian. Sayang.. Untuk soalan esei pula, soalannya mudah tetapi soalan yang tak disangka-sangka yang keluar. Anis pun jawab apa yang Anis tahu sebab tak hafal sebiji-sebiji jawapan macam dalam nota. Atas sebab-sebab tertentu, lecturer Anis lebih prefer kami jawab sepertimana dalam nota sebab jawapannya tepat dan ringkas. Agak mendukacitakan sebab Anis memang tak mampu nak hafal semua perkataan satu demi satu. Kadang-kadang, Anis rasa topik itu tak best untuk ditanya, tetapi ditanya juga. Maka, Anis terpaksalah buat ayat sendiri. Itulah akibat pilih-pilih topik semasa study. Adik-adik, sila ambil pengajaran ye! Anis sebenarnya berniat sangat nak dapat A untuk subjek Environmental Microbiology ini sebab Anis tak pernah dapat A untuk Principles of Microbiology & Medical Microbiology. Anis rasa harapan Anis agak merudum disebabkan kurang puas hati jawab exam mid sem tetapi Anis tak mahu berputus asa. Anis perlu berusaha lebih untuk final exam supaya boleh dapat A juga. Anis sedar, Anis perlu ubah sikap Anis yang suka skip part-part nota atau topik yang Anis rasa tak menarik, tetapi lecturer sebenarnya akan tanya mana-mana sahaja part yang dia berminat. 

Exam yang ketiga ialah "Research Methodology". Expectation Anis untuk soalan yang akan ditanya dengan soalan exam sebenar sangat berbeza. Untuk soalan pertama, soalan esei 10 markah. Anis sangat tak tahu nak jawab soalan ini yang bertanyakan tentang perbezaan antara "scientific inquiry" dengan "non-scientific inquiry" dengan menghuraikan langakah-langkah untuk melakukan "scientific inquiry". Anis dah baca nota, tetapi Anis tak pasti apa sebenarnya jawapan yang perlu diberi, maka Anis mereka-cipta point-point Anis sendiri berdasarkan pemahaman Anis tentang "scientific inquiry". Tetapi, Anis tak yakin dengan jawapan yang Anis telah berikan. Dapat 1 atau 2 markah pun sudah bagus. Soalan bahagian kedua ialah soalan objective berkenaan characteristics of different study design iaitu Case Series, Ecological Study, Cross-sectional Study, Case-Control Study dan Cohort Study. Untuk bahagian kedua ini, Anis yakin sebab Anis memang baca nota bahagian ini. Bahagian ketiga pula ialah soalan nota ringkas (short note) berkenaan aspek-aspek dalam Research Ethics iaitu Autonomy, Anonymous, Consent, Public Accountability dan Beneficence. Anis kurang pasti maksud Autonomy dan Public Accountability tetapi Anis harap lecturer boleh terima jawapan Anis. InsyaAllah. 

Exam yang terakhir ialah Environmental Toxicology. Hanya masuk 3 topik sahaja iaitu Hazardous Waste, Air Pollution dan Soil Pollution. Exam ini dibuat sekali dengan kuiz. Soalan exam ada 5 soalan dan semua soalan perlu dijawab. Masa yang diberi hanya 1 jam. Kata lecturer, soalannya simple. Bagi Anis, soalannya boleh tahan, betul-betul menguji pengetahuan. Alhamdulilah, Anis rasa Anis boleh jawab tetapi tak tahulah bagaimana keputusannya nanti. Anis harap okaylah! 

Oleh itu, kesimpulan yang Anis nak buat di sini ialah menjadi seorang pelajar Ijazah Sarjana Muda yang cemerlang bukan mudah. Usaha yang dilakukan perlu berterusan. Belajar mesti rajin dan konsisten. Persediaan untuk peperiksaan perlu dilakukan dengan bersungguh-sungguh sebab soalan yang diberi biasanya di luar jangkaan kita. Mungkin inilah tahap peperiksaan universiti. Anis bersyukur, berpeluang melanjutkan pelajaran sehingga ke peringkat ini. Namun, Anis berasa sedikit kesal sebab Anis hanya tinggal lebih kurang 6 bulan sahaja lagi untuk bergelar seorang pelajar. Selepas ini, Anis belum tentu lagi berpeluang menjadi seorang pelajar universiti. Anis tahu, Anis akan merindui zaman belajar ini. Selepas ini, Anis harap Anis berpeluang lagi untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi. Anis ingin belajar dalam bidang yang Anis minati dan Anis ingin belajar dengan bersungguh-sungguh, dengan cemerlang. Anis ingin menebus semula kecuaian yang Anis telah lakukan dengan mengabaikan zaman belajar Anis yang indah ini dengan sesuatu yang kurang penting untuk Anis ambil berat sebagai seorang pelajar. Namun, tidak mengapa kerana pengalaman itu ialah guru yang terbaik. Anis sangat bersyukur. Alhamdulilah. 

Anis harap semoga kali ini Anis mendapat keputusan markah yang memuaskan seperti yang Anis usahakan. Anis doakan agar kita semua akan terus berusaha, belajar dengan bersungguh-sungguh selagi kita memegang amanah sebagai seorang pelajar. Belajar itu ialah satu pengalaman yang cukup indah buat sesiapa yang ikhlas menuntut ilmu. Ilmu itu sifatnya menerangi. Biarkanlah ilmu itu menerangi hidup kita dan orang-orang di sekeliling kita. InsyaAllah. Amin. 

Sunday, October 28, 2012

Berlagak!

Assalamualaikum.

Alhamdulilah, Anis telah selamat sampai di kampus untuk menyambung separuh lagi semester pertama tahun terakhir ini. Dua hari lagi, Anis akan memulakan exam mid-term untuk semester ini. Jadual exam Anis adalah seperti berikut:

30 Oct - Environmental Microbiology
2 Nov - Basic Environmental Laws
5 Nov - Research Methodology
7 Nov - Environmental Toxicology

Anis berharap sangat semoga semester ini Anis akan mendapat keputusan yang lebih baik berbanding semester-semester sebelum ini sebab Anis nak menaikkan CGPA Anis. Sekarang, CGPA Anis sedikit sahaja. Tak nak beritahu sebab nanti takut ada orang kata Anis berlagak pula..huhu

Sebut tentang 'berlagak' ni, Anis nak ceritakan sebuah kisah yang berlaku baru-baru ini yang Anis sendiri alami. Sebagai anak sulung, Anis memang suka mem'bebel' kepada adik-adik supaya mereka belajar dan berusaha bersungguh-sungguh mencapai kejayaan. Pada suatu petang, Anis menasihati adik bongsu Anis yang akan mengambil peperiksaaan  PMR tahun hadapan. Kisahnya, dia pernah masuk sekolah berasrama, tetapi atas sebab-sebab tertentu, dia telah pindah ke sekolah harian biasa. Anis tak kisah dia bersekolah di mana pun, tapi prestasi pembelajaran dia akhir-akhir ini kurang memberangsangkan. Disebabkan itulah, Anis mem'bebel'. Biasalah, adik lelaki....mana tahan kena 'bebel'. Tengah Anis syok-syok mem'bebel', tiba-tiba adik Anis berkata, "Berlagak..!", dalam nada yang perlahan sahaja. Terdiam sekejap Anis! Mungkin terkejut dengan ungkapan itu. Tapi, Anis tak ambil hati, cuma peristiwa itu telah membuatkan Anis berfikir mungkin selama ini memang Anis ada perasaan berlagak yang Anis sendiri tak sedar selama ini. Namun, Anis sedar sikap itu amatlah negatif dan tidak baik untuk diamalkan. Astaghfirullah al-azim...

Niat Anis sebenarnya, bukan untuk berlagak dengan adik-adik....untuk apa Anis berlagak dengan mereka? Tak untung langsung! Anis cumalah ingin mereka berubah sedikit supaya lebih rajin, konsisten dan fokus dalam pembelajaran. Mungkin Anis silap sebab Anis banyak sangat menggunakan contoh diri Anis sendiri. Yalah, kalau boleh, Anis mahu mereka mencontohi Anis. Sebagai anak sulung, Anis berharap adik-adik dapat mencontohi apa-apa yang baik daripada Anis. Tetapi Anis sudah silap. Menjadi contoh yang baik bukan bererti kita perlu memuji diri-sendiri dan menyuruh adik-adik mencontohi kita dengan memberitahu kita melakukan itu dan ini. Disebabkan itulah, Anis rasa adik-adik Anis mengatakan yang Anis berlagak. Mungkin, sebenarnya Anis sendiri kurang menunjukkan contoh yang baik itu, jadi adik-adik Anis fikir, Anis hanya cakap kosong dan berlagak. Memang agak sukar nak menunjukkan contoh yang baik itu sebab Anis bersekolah di asrama, jadi adik-adik tak dapat tengok macam mana cara Anis belajar, bersedia untuk peperiksaan dan menghadapi peperiksaan. Maklumlah, bila pulang ke rumah semasa cuti, Anis sedang bercuti. Jadi kurang belajar, adik-adik pun ikut yang kurang belajar itu. 

Jadi, Anis fikir tugas memberi motivasi dan menjadi contoh kepada orang lain, bukan mudah. Niat kita yang ikhlas boleh disalah-tafsirkan. Anis memang rasa tak sedap bila dikatakan berlagak oleh adik-adik tetapi Anis bersyukur sebab adik Anis jujur. Secara tak langsung, dia pula yang menyedarkan kesilapan Anis. Alhamdulilah..

Perasaan berlagak atau riak sangat bahaya jika terdapat dalam jiwa kita, dalam roh kita. Anis sangat takut bila perasaan itu bertakhta dalam jiwa ini. Oleh itu, Anis sangat memerlukan kawan-kawan yang sejati, yang sudi memberi ingatan dan nasihat seandainya diri ini melakukan kesalahan. Kadang-kadang, Anis fikir juga, Anis menulis blog ini banyak pasal diri Anis sendiri. Mungkin, ini tandanya riak, wallahua'lam.. Sebaliknya, Anis harap penulisan Anis di dalam blog ini dapat membuka minda pembaca, bersama-sama refleksi diri, mungkin apa yang Anis tulis, anda juga alami perkara yang sama. Jadi, jom kita fikir sama-sama.... 



~ Buang yang keruh, ambil yang jernih..~

Wednesday, October 17, 2012

Hoore! Hoore!

Assalamualaikum.

Alhamdulilah, hari ini Anis lebih ceria berbanding beberapa hari yang lalu. Entahlah mengapa mood agak swing sikit dua, tiga hari lalu. Asyik rasa nak mengeluh saja. Jadi, Anis telah menghabiskan waktu dengan menonton beberapa buah filem untuk menggembirakan hati yang gundah-gulana. 

Semalam, Anis menonton sebuah filem tempatan yang Anis rasa berbeza daripada filem-filem yang cliche di Malaysia ni. Anis rasa sangat seronok menonton filem tersebut. Jalan ceritanya santai, ada banyak pengajaran, sesuai ditonton oleh semua lapisan masyarakat, terutamanya remaja tanpa mengira kaum. Lebih utama, filem ini ialah sebuah filem muzikal, yang mendendangkan lagu-lagu arwah Sudirman. 



Tajuk filem ini ialah "Hoore! Hoore!" arahan Saw Teong Hin. Filem ini telah ditayangkan di pawagam sejak 24 Mei 2012. Antara barisan pelakon popular yang membintangi filem ini ialah Adibah Noor, Harun Salim Bachik, Fauziah Nawi, Akim AF7, Kilafairy dan tak ketinggalan Pak Nil!! 

Sinopsis tentang filem ini boleh dibaca di sini. Pengajaran-pengajaran yang dibawa oleh filem ini ialah:

1. Keyakinan tentang diri-sendiri.

Dalam kisah ini, Aiman seorang gadis yang mempunyai tubuh badan yang gempal dan selalu diejek oleh kawan-kawan. Namun, neneknya selalu memberikan semangat dan nasihat supaya dia berkeyakinan pada dirinya sendiri. Sehinggakan neneknya menyokong Aiman untuk menyertai Pertandingan Ratu Idola sehingga ke peringkat akhir. Berkeyakinan terhadap diri sendiri ialah satu nilai yang perlu diamalkan oleh setiap remaja. Kita perlu berasa yakin dengan diri sendiri tanpa kita perlu menjadi orang lain. Tidak semestinya jika kita berbeza dengan orang lain, bermakna kita tidak bagus. Mungkin sebenarnya kita lebih baik daripada orang lain tapi kita sendiri yang gagal membuktikannya. 

2. Tidak melupakan asal-usul agama dan bangsa.

Tindakan Aiman menyertai Pertandingan Ratu Idola pada asalnya ditegah oleh ibunya kerana pada pendapat ibunya, perbuatan itu telah menjatuhkan maruah diri Aiman sendiri dan keluarga mereka. Tambahan pula, Aiman merupakan seorang gadis yang bertudung. Memang benar, menyertai pertandingan-pertandingan sebegitu sepatutnya tidaklah menjadi satu impian buat para remaja kerana dari sudut agama, kecantikan diri itu bukanlah sesuatu yang perlu dipertontonkan di khalayak ramai. Kecantikan diri yang dimiliki bukanlah untuk dipertandingkan kerana yang berhak untuk mendapat pujian atas kecantikan yang dimiliki tersebut hanyalah Pencipta Yang Maha Agung iaitu Allah SWT. Seharusnya, apabila kita dikurniakan rupa paras yang cantik dan tubuh badan yang sihat, kita bersyukur kepada Allah dengan mengucapkan Alhamdulilah dan menjaga aset diri kita daripada menjadi tatapan orang ramai. Kenapa? Kerana bagi perempuan terutamanya, aset-aset tersebut ialah aurat yang wajib ditutup daripada pandangan orang lain. 

3. Menghormati ibu-bapa dan guru.

Dalam cerita ini, nilai ini menjadi tunjang dalam kehidupan Aiman dan Johari. Walaupun Aiman selalu buat hal, tetapi dia ialah seorang anak yang sangat akur dan baik kepada kedua ibu-bapanya. Begitu juga Johari. Walaupun Johari berbeza pendapat dengan ayahnya, namun dia tidak pernah memberontak dan bertindak kurang ajar dengan ayahnya. Macam mana dengan remaja hari ini? Adakah ibu-bapa dan guru dihormati atau sebaliknya? Seharusnya, sebagai anak, kita perlu menghormati ibu-bapa dan guru-guru agar kehidupan kita lebih diberkati. Ini kerana redha Allah bersama dengan redha ibu-bapa. Doa seorang ibu, bapa dan guru adalah antara doa-doa yang dimakbulkan oleh Allah. So, janganlah asyik nak memberontak. Apa pun nasihat yang diberi oleh ibu-bapa dan guru adalah semata-mata untuk kebaikan kita. 

4. Nilai persahabatan.

Dalam cerita ini, Aiman mempunyai 2 orang sahabat baik iaitu Lana dan Azadan. Mereka selalu pergi ke sekolah bersama-sama dan segala suka-duka dikongsi bersama. Walaubagaimanapun, sejak Aiman menyertai Pertandingan Ratu Idola, Lana dan Azadan semakin menjauhkan diri daripadanya. Apabila Aiman cuba untuk menghubungi mereka, mereka tidak mahu menjawab panggilan Aiman dan tidak mahu bertemu Aiman. Kata nenek Aiman, kawan yang sejati itu tidak akan berubah walau apapun yang terjadi. Di saat-saat akhir ketika Aiman ingin memasuki pusingan akhir pertandingan selepas nenek Aiman telah meninggal, Lana dan Azadan meminta maaf daripada Aiman dan membantu Aiman untuk meneruskan perjuangannya di peringkat akhir.  

5. Menjaga batas-batas pergaulan antara lelaki dan perempuan.

Walaupun Johari memendam perasaan terhadap Aiman, namun dia tidak pernah mengajak Aiman untuk keluar berdua-duaan dan melakukan perbuatan yang sumbang. Hal ini selalu disalah erti oleh para remaja kerana terlalu mengikutkan perasaan dan terpengaruh dengan budaya sekeliling. Percintaan antara lelaki dan perempuan tidak perlu dibajai dengan perbuatan-perbuatan yang haram seperti berdua-duaan dan sebagainya. Sebaliknya, bagi lelaki, seandainya dia jatuh cinta kepada seorang gadis, seharusnya dia berusaha untuk memperbaiki diri dan mempersiapkan diri sebelum dirinya betul-betul layak untuk menjadi seorang suami kepada gadis yang disukainya. Bukan dengan menjatuhkan maruah gadis tersebut dengan membawanya ke mana sahaja tanpa mempunyai ikatan yang sah, apa lagi untuk menyentuhnya. Bagi si gadis pula, fikirlah dahulu tentang diri sendiri sebelum menerima cinta palsu lelaki yang hanya akan merenggut kesucian hati seorang gadis. Berilah cinta hanya kepada yang benar-benar berhak memilikinya iaitu seorang suami yang sah. 

Mungkin banyak lagi nilai-nilai lain yang boleh diambil pedoman melalui filem ini. Anis ingin menyarankan kepada semua kawan-kawan, adik-adik dan para remaja untuk menonton filem ini. Di samping itu juga, kita dapat mendengar semula lagu-lagu Sudirman yang sungguh mengusik jiwa. Antara lagu-lagu yang dinyanyikan ialah:

1. Bercanda Di Pasiran Pantai
2. Hoore! Hoore!
3. Pelangi Petang
4. Balik Kampung
5. Basikal Tua
6. Salam Terakhir
7. Anak Gembala
8. Kasih
9. Milik Siapakah Gadis Ini
10. One Thousand Million Smiles
11. Terasing
12. Ayah Dan Ibu
13. Merisik Khabar

Antara banyak-banyak lagu, Anis suka lagu yang no. 13 tu... Mungkin lagu ini bertepatan dengan perasaan Anis beberapa hari ini. *smile*

Merisik Khabar

terkapar-kapar ku kelemasan

sakit dilabung ombak kerinduan 

di dalam tidur di dalam jaga 

diburu oleh mimpi yang serupa 

mengapa aku jadi tidak menentu keranamu

ku menyusuri jalan berliku

membiarkan hari-hari berlalu

tiada salam tiada pesan

memaksa diri untuk melupakan

namun wajahmu bermain di mataku tiap waktu 

malamku suram siangku kelam

ku kegelisahan

mencari-cari ke mana pergi 

harga diri ini 

bertanyakan berita 

merisik khabar

mendengar cerita 

melaluinya kau kuhampiri tiap hari

bersama luka di hati

Wednesday, October 10, 2012

Final Year Best!

Assalamualaikum.

Jarang Anis menulis blog pada waktu malam. Malam ini, Anis ada kelas ganti iaitu kelas 'Environmental Microbiology'. Sedang lecturer mengajar, fikiran Anis melayang sekejap memikirkan yang Anis sangat berpuas hati dengan permulaan yang baik untuk tahun pengajian Anis yang terakhir di sini. Concentration yang Anis pilih ialah ENVIRONMENTAL HEALTH. Untuk pengetahuan, terdapat 3 concentration studies untuk Biomedical Science di IIUM Kuantan iaitu Clinical & Pharmaceutical Research (CPR), Environmental Health & Industrial Health. 

Sejak Anis belajar di CFS IIUM, Anis memang dah berazam untuk melanjutkan pengajian dalam concentration Clinical & Pharmaceutical Research di IIUM Kuantan. Anis memang berminat sangat sebab cita-cita Anis sebenarnya nak belajar Farmasi. Tetapi, bila dah belajar Biological Science, rasa tak berminat pula nak tukar course. Jadi, Anis teruskan dengan course Biological Science dan bercita-cita untuk belajar CPR sebab ada bunyi 'farmasiu' tu kan... dan cita-cita Anis itu tak pernah berubah sedikit pun selama hampir 5 tahun sehinggalah pada suatu hari, semasa pendaftaran subjek untuk first sem, final year dah boleh dibuat, Anis masih memilih CPR. Namun, beberapa hari selepas itu, Anis tiba-tiba terasa nak buka website SPA dan JPA. Tiba-tiba rasa nak survey peluang kerja. Entahlah bagaimana, Anis pun tak pasti, tapi hasil 'research' Anis pada hari itu telah membuatkan Anis ingin belajar lebih tentang alam sekitar. Dan di saat itu jugalah, hati Anis sebulat sekata nak tukar concentration. Maka, Anis pun tukarlah kepada Environmental Health. 

Eh, sebenarnya ada juga sebab yang kukuh kenapa Anis pilih concentration CPR tu mula-mula... Sebab masa Anis kecil-kecil dulu, Anis ada penyakit asma. Alhamdulilah, sekarang Anis bolehlah dikatakan dah sembuh hasil ikhtiar Abah mencari sejenis akar kayu untuk mengubati asma. Of courselah Abah bukan cari sendiri masuk hutan cari akar kayu tu, tapi beli, ada orang recommend rasanya. Memang mujarab akar kayu tu, dipanggil akar jerangau. Rasanya mestilah rasa macam herba, kayu. Tak sedap! Hasrat Anis, kalau belajar CPR mungkin Anis boleh belajar lebih mendalam tentang akar jerangau tersebut. Dalam CPR, ada belajar 'Herbal Medicine'. So, memang sesuailah dengan hasrat murni Anis kan? 

Tapi, lupakan sahaja...Anis terpaksa melupakan herba tu sementara waktu sebab Anis perlu juga memikirkan beberapa perkara lain yang lebih penting dan sesuai buat masa ini. Lagipun, dalam bidang apa-apa pun kita boleh berjaya, kan?! No worry! 

Memang, kalau nak fikir, Anis tak ada sebab nak tukar concentration tu kecuali sebab buka website SPA & JPA tu. Anis memang betul-betul mengikut kata hati. Allah memang dah takdirkan Anis belajar Environmental Health. Meski Anis tak tahu masa register dulu sama ada ok ke tak Anis tukar ni, tapi Allah lebih tahu yang sebenarnya bidang ini memang sangat kena dengan Anis. Alhamdulilah, Anis bersyukur sangat sebab Anis dapat rasakan sedikit demi sedikit yang Anis tak salah membuat keputusan. =)

Kenapa Anis happy and satisfied dengan concentration Environmental Health?

1) Lecturer best-best!! 

Environmental microbiology -- Lecturer from IIUM Kuantan. Dah 2 kali belajar dengan beliau sebelum ini, so dah tahu jenis soalan beliau, teaching style beliau, mudah nak adapt

Environmental toxicology -- Lecturer from UMP. Suara lantang. First class lagi dah beritahu soalan macam mana beliau akan tanya dalam exam. After kelas, beliau akan buat conclusion dan beritahu potential questions, so tak lost dalam kelas beliau dan tahu nak expect apa dalam quiz and exam

Basic environmental law -- Lecturer from IIUM Gombak. An experienced lecturer. Anis suka teaching style beliau. 

2) Classmate tak ramai! 

25 orang sahaja. Boleh duduk depan, more focus...boleh tatap muka lecturer sebiji-sebiji..hehe =)

3) Tak perlu belajar tentang manusia, boleh tak? 

Semuanya tentang environment. Even environment tu ada kaitan dengan manusia, it's ok. As long as tak belajar tentang manusia tu 100%. Manusia ni complicated, tahu? Entahlah, Anis memang 'allergic' sikit pasal manusia. Tak minat sangatlah, dari sekolah menengah lagi. Even Anis belajar ok, maksudnya markah exam tu ok, tapi ilmu tu tak pernah lekat dalam hati. Tak minat! =( Anis tak pernah pun teringin nak jadi doctor or nurse

4) Sebab Anis dah jatuh hati dengan Microbiology sejak praktikal di HOSHAS. 

Satu-satunya concentration yang offer subjek Microbiology. Sudah tentulah Anis suka! =)

5) Sebab dapat belajar melalui video conference dengan lecturer IIUM Gombak. 

Menarik!! First time dalam hidup... =) 

6) Everything is about environment...

Senanglah sikit nak study, antara satu subjek dengan subjek yang lain ada kaitan, boleh relate and sometimes they discuss the same thing. So, better understandinglah...best kan? =)


Anis berasa teruja sangat sebab tahun terakhir ini sangat menepati keperluan dan minat Anis. Berbanding semasa Anis dalam tahun kedua dan ketiga, Anis rasa kurang semangat nak belajar. Banyak faktor yang membuatkan Anis rasa begitu, tapi Anis malaslah nak cerita tentang faktor-faktor tu sekarang, nanti hilang mood happy ni! 

Okaylah, Anis mesti tidur dulu ni, dah mengantuk sangat-sangat, Pagi esok, nak practice untuk proposal presentation. InsyaAllah, Anis yakin semuanya akan berjalan lancar, Amin..